Hasznos tippek

A föld hőmérséklete még mindig megfelelő, a száraz, meleg időszaknak azonban már vége. A fűnek rengeteg ideje marad a regenerációra jövő nyárig, vagyis szeptember a megfelelő hónap a fű felújítására.

A nyár folyamán valószínűleg kialakultak olyan foltok, ahol a fű nem olyan dús, mint ahogy Ön szeretné. Előfordulnak bizony kopasz foltok is.
 A WOLF-Garten egy sereg olyan terméket ajánl Önnek, melyek segítségével a kora őszi időszakban rekord idő alatt kijavíthatja ezeket a hibákat.Gyepfelújítás 5 lépésben
1. Nyírás:
Nyírja le a régi füvet, amilyen rövidre csak lehet.

WF

 

2. Gyeplazítás:
Ahhoz, hogy a fűmagok elérjenek a talajhoz, használjon gyeplazítót és tolja végig néhányszor a területen hosszanti-, ill. keresztirányba is.

 Wgy

 

3. Vetés
Szórja el a fűmagot hosszanti irányba, a gyeptrágyát pedig keresztirányba.

 Wv

 

4. Bedolgozás:
Védeni kell a fűmagokat a kiszáradástól, a széltől és a madaraktól, ezért gereblyézzen a tetejére egy vékony tőzegréteget.

 Wg

 

5. Öntözés:
Az első három héten a gyepet naponta többször meg kell locsolni.

Wo

Megkímélhetjük magunkat a fáradságos hólapátolástól, ha van a háznál fűnyírótraktor, vagy rotációs kapa. A legtöbb fűnyírótraktor felszerelhető téli készlettel is (hótoló, hólánc, keréksúly). A rotációs kapagépek nagyrésze szintén téliesíthető. Üzletünkben beszerezhető különböző típusokhoz hótolólap és keréksúly is. Ha egyszerre nagy mennyiségű hó zuhan le, akkor már csak a hómarógép segíthet. Ezekből is széles választékot tudunk biztosítani.

Az utcán, kertüben keletkező rengeteg lehullott levél minden ősszel gondot okoz.

Elégetni nem szabad, a kukába nem fér stb.

Az üzletünkben kaphatató elektromos vagy benzinmotoros lombszívóval a leveleket rövid idő alatt össze lehet porszívózni. Mivel gépeink nem csak gyűjtik, hanem aprítják is az őszi áldást máris kisebb helyet foglal az egyébként akár több köbméternyi levél.

Mit tegyünk az összegyűjtött levelekkel?

Most ajánlott gyeplazítóval frissíteni a pázsitunkat, majd jó minőségű gyeptrágyával dussá, zölddé, frissé varázsolni. Lassan az öntözőrendszerünket is be kell üzemelni!

A gyeplazítás során a gép eltávolítja a fűszálak tövénél összegyült, elfilcesedett, elhalt füvet,és mohát. Ezáltal levegőhöz és napfényhez juttatva a füvet, megakadályozva a gombásodást.

Végre! A krókuszok harsányan hírdetik az új kerti szezon kezdetét. Márciustól fokozatosan életre kelnek a növények, az ősszel elültetett virágok a téli pihenőt követően mindenhol kezdenek előbújni. Gondos kezekel és a megfelelő eszközökkel segítséget nyújthatunk az újraéledésben.

Az első meleg napsugarak aktivizálják a kertet - és a gazdáját is. Egy új fejlődési folyamat veszi kezdetét: üde zöld fű hajt ki a barna földből, körülöttük pedig nárciszok és aranyfák sárgállanak.Tettrekészen, a ruhaujjak feltűrve, az eszközök már előkerültek a fészerből, várva a virágágyás megtisztítására, az ültetésre és a trágyázásra. A tavasz fokozott várakozást hoz magával.


Március

Itt az ideje az olyan gyepápolási munkáknak, mint a moha eltávolítása és a tavaszi trágyázás, vagy új gyep telepítésénél a talaj megfelelő elkészítése. Továbbá elvégezheti a rózsák, a lombhullató cserjék, vízinövények és a 2. és 3. kategóriás klematiszok tavaszi metszését.


Április

Április végén, május elején, amikor a talaj hőmérséklete már tartósan 10°C fok felett van, el lehet vetni a fűmagot. Csapadékmentes időjárás esetén a kertet rendszeresen öntözni kell a magok kicsírázásához. Ezenkívül nyírja le a már meglévő füves területek szegélyeit, végezze el a gyeplazítást és a palánták ültetését.


Május

Eljött a sövények első metszésének ideje - ezt lehetőleg éles, jó minőségű sövényvágóval végezze, hogy a növény ne károsodjon. Május végén, június elején lehet először lenyírni az új gyepet, hogy jól megerősödjön és besűrűsödjön.

 

Hogyan készítsük fel kerti gépeinket a téli időszakra?

Mielőtt kerti gépeinket, fűnyírónkat, sövényvágónkat, fűkaszánkat vagy fűnyíró traktorunkat elhelyeznénk a kerti tárolóba, feltétlenül rá kell szánnunk pár percet az eszközök átvizsgálására.

Nem csak tavasszal, a nyári forróság előtti időszakban fontos a kerti gépek felkészítése a szezonra, hanem ugyanígy a téli tárolás, téliesítés előtt is elengedhetetlen pár óvintézkedést elvégezni, hogy tavasszal a lehető legkevesebb gondunk legyen a beüzemeléssel.