Hasznos tippek

Hogyan készítsük fel kerti gépeinket a téli időszakra?

Mielőtt kerti gépeinket, fűnyírónkat, sövényvágónkat, fűkaszánkat vagy fűnyíró traktorunkat elhelyeznénk a kerti tárolóba, feltétlenül rá kell szánnunk pár percet az eszközök átvizsgálására.

Nem csak tavasszal, a nyári forróság előtti időszakban fontos a kerti gépek felkészítése a szezonra, hanem ugyanígy a téli tárolás, téliesítés előtt is elengedhetetlen pár óvintézkedést elvégezni, hogy tavasszal a lehető legkevesebb gondunk legyen a beüzemeléssel.

Mire fordítsunk időt a téli tárolás előtt?

Gondoskodjunk a kerti gép kitisztításáról, a rátapadt fű, növényi részek, nyesedékek és sár, illetve földdarabok eltávolításáról. Ennek segítségével megakadályozzuk a korrodálódást, és ezzel elkerülhetjük az alkatrészek idő előtti cseréjét.

Ügyeljünk arra, hogy az üzemanyagot az üzemanyagtartályból és a porlasztóból le kell engedni; ne pangjon benne az üzemanyag, mert úgy nehezebben tudjuk beindítani a motort a legközelebbi használatkor.

Az elektromos indítású gépek esetében az akkumulátor feltöltéséről és megfelelő tárolásáról (megfelelő hőmérsékleten, száraz, nem tűzveszélyes helyen tároljuk), töltöttségi szintjének ellenőrzéséről is időről időre gondoskodni kell.

Amennyiben erre nincs lehetőségünk, bízzuk szakemberre a téli tárolást!

Tisztítás után érdemes megvizsgálni, hogy a vágóasztal, kések, damilok, ékszíjak állapota megfelelő-e. Vannak-e olyan kopások, amik már befolyásolhatják a következő szezonban a hatékony működést. Ebben az esetben, javasoljuk, vigye el mindenképpen szakszervizbe a gépet.

Ott teljes körűen, szakszerűen, biztonságosan meg tudják vizsgálni a gépet, és akár olyan problémát is orvosolni tudnak, amit Ön szabad szemmel nem lát.

Az élettartam növelése érdekében mindenképpen olyan helyen tároljuk télen a gépet, ahol nincs kitéve a környezeti hatásoknak, fagy, csapadék, pára, kártevők.